China

Queerarts mikt op China

Deze zomer vindt in Antwerpen de tweede editie van het Antwerp Queer Arts Festival plaats. Het evenement focust deze keer op China. Chinese kunstenaars en activisten delen er hun kijk op seksualiteit en genderdiversiteit. Uniek is de samenwerking met de buurt. ‘Wij zijn een kunstenfestival dat de wereld erbij betrekt en de buurtbewoner een centrale plek geeft.’  Antwerp Queer Arts vindt plaats tegen de achtergrond van Antwerp Pride.   

Openingsexpositie is ‘Queer arts in China’, een tentoonstelling met werken van gerenommeerde Chinese artiesten. Het Queer Arts Festival loopt van 1 augustus tot en met 9 augustus.

Chinese realiteit holebi’s

‘We willen een festival zijn dat aanzet tot nadenken en zoeken daarom inspirerende invalshoeken rond seksuele identiteit en genderidentiteit in de rest van de wereld. Deze zomer focussen we op China. We engageren ons om via kunst de bij ons nog veel te weinig gekende Chinese realiteit van holebi’s en transgenders dichterbij te brengen. Enkele kunstenaars en activisten komen alvast speciaal voor het festival naar Antwerpen,’ aldus Marcia Poelman van het Antwerp Queer Arts Festival.
‘Het belooft een boeiende ontmoeting met een samenleving die kan bogen op een rijk verleden en tegelijk bruist van vernieuwing. Antwerp Pride doet trouwens ook mee en plant een mensenrechtendebat,’ gaat ze verder.

Het Antwerp Queer Arts Festival wil een artistieke kruisbestuiving stimuleren. ‘Nationale en internationale kunstenaars in verschillende disciplines zoals film, muziek, beeldende kunst, theater, performance komen samen in Antwerpen deze zomer. Daarnaast heb je het spanningsveld tussen Azië en het Westen en stimuleren we ook buurtbewoners  om over de grenzen heen te kijken.’

Buurtfestival in 2060

Voor deze editie is ook een programma voorzien op verschillende locaties in de stationsbuurt van Antwerpen, niet toevallig de plek waar veel mensen met Chinese achtergrond wonen en ook bekend als de historische homobuurt van Antwerpen. Ook aanwezig op het festival is buurtbewoner Jan Fabre. Hij schreef in 2012 de monoloog ‘Drugs kept me alive’, over de zelfkant van het leven. ‘Wij zijn zeer blij dat Fabre die voorstelling opnieuw brengt en zijn uitvalsbasis Troubleyn in Antwerpen Noord openstelt voor ons festival. Het doel is om een breed publiek te prikkelen: Antwerpen 2060 is daar de geschikte buurt voor,’ zegt Poelman.
Andere blikvanger wordt het De Coninckplein. Op 7 augustus wordt de Chinese wijk het middelpunt van debatten, voorstellingen en performances.
Op het programma staan verder Chinese en Aziatische screenings over het onderwerp ‘Queer’ in de Cartoons, een literatuuravond, de sculpturen-expo It’s Okay to be en worden er verschillende documentaires getoond in de Permeke bibliotheek.

Meer info en praktisch

Op 23 juli vindt de persconferentie van Antwerp Pride en het Antwerp Queer Arts Festival plaats in het Stadhuis, Grote Markt. De uitnodiging volgt.
Het volledige programma van het festival kan u vinden op www.queerarts.be. Voor foto’s van de kunstwerken en kunstenaars en voor interviews met de kunstenaars kan u met ons contact opnemen. 
Het Antwerp Queer Arts Festival wil de aanvaarding van de diverse seksuele en genderidentiteiten in onze maatschappij vergroten. Daarom verzamelt het festival een brede waaier aan inspirerende invalshoeken van nationale en internationale kunstenaars die werken rond dit thema. Het festival wordt georganiseerd door Het Roze Huis-çavaria Antwerpen, de Antwerpse koepel van holebi- en transgenderorganisaties.
 
Het festival wordt gesteund door de provincie, de stad en het district Antwerpen.